U organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske tijekom travnja 2022. godine održane su dvije edukacije „Osnovno održavanje života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora“ za 4 vatrogasaca Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novalja i 6 vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Plitvička jezera.

Voditeljica edukacija je bila Sanja Matanović, mag. med. techn., glavna medicinska sestra Zavoda, nacionalna instruktorica za tečaj „Osnovno održavanje života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora“.

Tečaj je održan s ciljem standardiziranja postupaka očuvanja i spašavanja ljudskog života i zdravlja uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora te su svi polaznici tečaja uspješno položili pisani i praktični ispit.

Važnost ove edukacije kojom se educira kako pružiti pomoć osobi koja je doživjela iznenadni srčani zastoj te tako spasiti život u sudbonosnim minutama do dolaska tima hitne medicinske službe se ogleda u činjenici da su vatrogasci, uz policiju i hitnu medicinsku pomoć, vrlo često prvi na mjestu nesreće.

Javnoj vatrogasnoj postrojbi Plitvička jezera će tijekom travnja biti isporučen automatski vanjski defibrilator te se tako priključuju Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Novalja koji su već ranije prepoznali važnost nabave AVD-a i edukacije svojih pripadnika.

Zavod za hitnu medicinu Ličko-senjske županije nastavlja edukacije vatrogasaca te se nada da će se u narednim razdobljima edukacijama pridružiti sva vatrogasna društva s područja Ličko-senjske županije.

Skip to content