Dana 30. srpnja 2022. godine u Lovincu je održana pokazna vježba civilne zaštite „Lovinac 2022“ na općinskom, županijskom i državnom nivou kojom je prezentirano djelovanje i mogućnosti operativnih snaga sustava civilne zaštite na pružanju pomoći i spašavanju ugroženog stanovništva i materijalnih dobara u slučaju potresa.

Prikazano je aktiviranje i mobilizacija operativnih snaga civilne zaštite s područja Općine Lovinac te Ličko-senjske županije putem Službe civilne zaštite Gospić (Županijski centar 112) na temelju traženja čelnih osoba ugrožene jedinice lokalne samouprave te usklađeno djelovanje svih sudionika sustava civilne zaštite ustrojenih na području Ličko-senjske županije uz potporu Ravnateljstva civilne zaštite kao odgovora na potres katastrofalnog razmjera.

U vježbi su sudjelovali Zavod za hitnu medicinu Ličko-senjske županije, Dom zdravlja Gospić, Državna interventna postrojba Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Služba civilne zaštite Gospić, MUP RH PU Ličko-senjska, Javna vatrogasna postrojba Gospić, Dobrovoljno vatrogasno društvo Velebit-Lovinac, Hrvatska gorska služba spašavanja, Lika ceste d.d., komunalno poduzeće iz Lovinca, članovi hrvatskog Crvenog križa te članovi Saveza izviđača RH.

Odrađeno je ukupno pet scenarija u kojima su simulirane razne situacije nakon razornog potresa u kojima su pripadnici žurnih službi spašavali i tragali za unesrećenima (izvlačenje i zbrinjavanje osoba zarobljenih u ruševinama koje su tražili potražni psi, izvlačenje i zbrinjavanje osoba zatočenih u automobilu nakon pada stabla, zbrinjavanje osoba nakon požara koji je planuo u osnovnoj školi i dr.).

Vježba je pokazala spremnost i osposobljenost te odličnu suradnju pripadnika žurnih službi, no ipak se nadamo da u budućnosti neće biti povećane potrebe za stvarnim intervencijama ovog tipa.

Skip to content